Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki konfitury
- garść rodzynków
- garść płatków migdałowych
- ½ szkl orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
- Z jabłek odciąć „czapeczki” po czym delikatnie wydrążyć miąższ z jabłek.
Następnie do orzechów dodać masło, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę wody.
Całość dokładnie zmiksować na jednolitą pastę.
Do wnętrza jabłek włożyć nap oczątku po łyżeczce konfitury i przykryć ją masa orzechową.
Przełożyć jabłka na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
W między czasie na suchej patelni zarumienić migdały oraz rodzynki i przed podaniem posypać nim jabłka oraz oprószyć jeszcze cynamonem.
Liczba porcji: 4