Składniki:
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2,5 łyżki żelatyny
- 6 łyżek cukru
- łyżka cynamonu
- 4 – 8 śliwek świeżych
- 8 – 12 śliwek suszonych
- 8 – 12 suszonych moreli
- 4 łyżki rodzynek
- 8 orzechów włoskich lub laskowych wyłuskanych
- 4 łyżeczki startej, ciemnej czekolady
Sposób wykonania:
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody.
Następnie mleko ubić na pianę po czym dodać do niego żelatynę, cynamon oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści a całość zacznie tężeć.
Przekładamy wówczas szybko do zimnych salaterek.
Do każdej porcji dodajemy suszone śliwki, orzechy, morele, połówki śliwek.
Na sam koniec posypujemy startą czekoladą.
Liczba porcji: 4