Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pianka czekoladowa

 

Składniki:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • skórka starta z ¼ pomarańczy
  • 1 szkl bitej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, masło pokroić i razem z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej.
    Wówczas dodać żółtka i całość dokładnie utrzeć.
    Następnie dodać do masy czekoladowej cukier oraz skórkę pomarańczową, wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubitą na sztywną pianę z dodatkiem  szczypty soli, delikatnie połączyć.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *