Liczi jest wiecznie zielonym drzewem, osiągającym wysokość
Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe-osiągają długość
Liczi zawierają cukier, białko, kwasy organiczne i dużo witaminy C. Owoce są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
Źródło:
http://www-users.mat.uni.torun.pl
Zainteresowanych hodowlą liczi odsyłam do strony: http://drzewa.net/?l=szukaj&slowo=liczi
Liczi z ryżem jaśminowym
Składniki:
1 puszka (50 dkg) owoców liczi w zalewie
¾ szklanki ryżu jaśminowego
2 szklanki mleczka kokosowego
wiórki kokosowe prażone
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Dodać mleczko kokosowe i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Podczas gotowania należy ryż często mieszać aby zapobiec przypaleniu. Ryż i owoce liczi podzielić na 4 porcje, owoce układać na „pierzynce” z ryżu. Całość obficie optuszyć złotymi wiórkami kokosowymi. Deser możemy podać w miseczkach wykonanych z połówek skorupy orzecha kokosowego.
Ciasto z owocami liczi
Składniki:
25 dkg owoców liczi
27 dkg mąki
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dokładnie ciasto z masła, 1 żółtka, 20 dkg mąki i 5 dkg cukru, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Odpowiednio duża formę do pieczenia wyściełać przygotowanym ciastem, rozłożyć na nim rozgniecione owoce liczi. Ubić sztywną pianę z 4 białek. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem, mąką, szklanką mleka i pianą z białek. Wylać na przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 50 minut.