Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostra sałatka z pekińskiej kapusty

Składniki:

  • 50 dkg kapusty pekińskiej
  • 2 czerwone ostre papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • zielona pietruszka


Sposób przyrządzenia:
Kapustę obrać z nieświeżych liści, odłożyć kilka ładnych listków pozostałe drobno posiekać, posolić, odstawić na 5 godzin. Odcisnąć dokładnie wydzielony sok. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć kilka sekund. Dodać ½ szklanki wody, pieprz, imbir, ocet i cukier, doprowadzić do wrzenia, odstawić, schłodzić. Zalać tak przygotowaną marynatą kapustę i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru marynaty, na półmisku ułożyć liście kapusty, a na nich ułożyć sałatkę. Udekorować zieleniną i podać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *