Składniki:
- 50 dkg kapusty pekińskiej
- 2 czerwone ostre papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Kapustę obrać z nieświeżych liści, odłożyć kilka ładnych listków pozostałe drobno posiekać, posolić, odstawić na 5 godzin. Odcisnąć dokładnie wydzielony sok. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć kilka sekund. Dodać ½ szklanki wody, pieprz, imbir, ocet i cukier, doprowadzić do wrzenia, odstawić, schłodzić. Zalać tak przygotowaną marynatą kapustę i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru marynaty, na półmisku ułożyć liście kapusty, a na nich ułożyć sałatkę. Udekorować zieleniną i podać.