Składniki:
- 1 ugotowana, pokrojona w plastry pierś z kurczaka
- ½ szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki posiekanego koperku lub naci pietruszki
- ½ pokrojonego w plastry ogórka
- ½ pokrojonej w paseczki papryczki chili
- 1 obrany ze skórki, pokrojony pomidor
- 2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
Dressing:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanej drobno naci kolendry
Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać kurczaka, papryczkę, ogórka i pomidora. Na półmisku usypać warstwę ugotowanego ryżu, obficie posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką. Na tak przygotowanej podstawie ułożyć zgrabny kopczyk z wymieszanych uprzednio składników sałatki. Całość polać zmiksowanymi razem składnikami dressingu. Kopczyk sałatki możemy ożywić dekoracją z gotowanych warzyw i całych gałązek natki pietruszki.