Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Najprawdziwszy Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) I i II

Składniki do masy I i II:
-1 litr śmietany 32% (łowicka!)
-3 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel lub Goplana
-3 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki żelatyny
-szklanka cukru pudru
-wiśnie w spirytusie (ok. 20-30 sztuk)
-4 łyżki kakao deco moreno
Składniki do ciasta:
-4 jajka
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki cukru
-łyżeczka prozku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
Masa I: Pół litra śmietany ochłodzić, 3 czekolady rozpuścić w ”kąpieli wodnej”, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!!!), żelatynę, Cacao Deco Morreno i mały kieliszek spirytusu spod wiśni. Dodać również wiśnie.
MasaII: Pół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier i łyżeczkę żelatyny.
Ciasto: W tortownicy o średnicy 25cm upiec biszkopt (na spodzie musi być papier do wypieków) Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu nasączyć spirytusem a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą do lodówki!!! Tort w smaku lepszy niż słynny "Czarny Las" z cukierni Michalskich. Opracowanie własne.
W razie jakichś pytań i wątpliwości proszę o kontakt mailem oczojebna@poczta.fm

Składniki do masy I i II:
1 litr śmietany 32% (łowicka!) –
3 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel lub Goplana
-3 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki żelatyny
-szklanka cukru pudru
-wiśnie w spirytusie (ok. 20-30 sztuk)
-4 łyżki kakao Deco Morreno
Składniki do ciasta:
-4 jajka
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki zwykłego kakao
Sposób przyrządzenia:
Masa I:
Pół litra śmietany ochłodzić, 3 czekolady rozpuścić w ”kąpieli wodnej”, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!!!), żelatynę, Kakao Deco Morreno i mały kieliszek spirytusu spod wiśni. Dodać również wiśnie.
MasaII:
Pół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier i łyżeczkę żelatyny (rozpuszczonej w wodzie!!!).
Ciasto:
W tortownicy o średnicy 25cm upiec biszkopt (na spodzie musi być papier do wypieków) Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu nasączyć spirytusem a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą do lodówki!!! Tort w smaku lepszy niż słynny "Czarny Las" z cukierni Michalskich. Opracowanie własne.

2 comments for “Najprawdziwszy Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) I i II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *