Składniki do masy I i II:
-1 litr śmietany 32% (łowicka!)
-3 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel lub Goplana
-3 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki żelatyny
-szklanka cukru pudru
-wiśnie w spirytusie (ok. 20-30 sztuk)
-4 łyżki kakao deco moreno
Składniki do ciasta:
-4 jajka
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki cukru
-łyżeczka prozku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
Masa I: Pół litra śmietany ochłodzić, 3 czekolady rozpuścić w ”kąpieli wodnej”, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!!!), żelatynę, Cacao Deco Morreno i mały kieliszek spirytusu spod wiśni. Dodać również wiśnie.
MasaII: Pół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier i łyżeczkę żelatyny.
Ciasto: W tortownicy o średnicy 25cm upiec biszkopt (na spodzie musi być papier do wypieków) Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu nasączyć spirytusem a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą do lodówki!!! Tort w smaku lepszy niż słynny "Czarny Las" z cukierni Michalskich. Opracowanie własne.
W razie jakichś pytań i wątpliwości proszę o kontakt mailem [email protected]
Składniki do masy I i II: –
1 litr śmietany 32% (łowicka!) –
3 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel lub Goplana
-3 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki żelatyny
-szklanka cukru pudru
-wiśnie w spirytusie (ok. 20-30 sztuk)
-4 łyżki kakao Deco Morreno
Składniki do ciasta:
-4 jajka
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki zwykłego kakao
Sposób przyrządzenia:
Masa I: Pół litra śmietany ochłodzić, 3 czekolady rozpuścić w ”kąpieli wodnej”, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!!!), żelatynę, Kakao Deco Morreno i mały kieliszek spirytusu spod wiśni. Dodać również wiśnie.
MasaII:
Pół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier i łyżeczkę żelatyny (rozpuszczonej w wodzie!!!).
Ciasto:
W tortownicy o średnicy 25cm upiec biszkopt (na spodzie musi być papier do wypieków) Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu nasączyć spirytusem a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą do lodówki!!! Tort w smaku lepszy niż słynny "Czarny Las" z cukierni Michalskich. Opracowanie własne.
2 comments for “Najprawdziwszy Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) I i II”