Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus morelowo-pomarańczowy Asi

Pyszny deser, który posmakuje wszystkim domownikom. Podajemy przepis na mus morelowo- pomarańczowy . Pozostałe składniki przepisu: jogurt naturalny, likier pomarańczowy i migdały. 
 

Składniki:

  • 150 g suszonych moreli
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego 
  • migdały do posypania

Sposób wykonania:

  1. Morele sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączyć.
    Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić owoce do blendera.
    Dodać jeszcze likier pomarańczowy i zalać całość jogurtem naturalnym.
    Dokładnie zmiksować, aż powstanie gładki, jednolity mus.
    Suszone morele są już wystarczająco słodkie, że nie potrzebujemy cukru.
    Jednak jeśli lubimy słodkie desery możemy go trochę dodać.
    Gotowy mus przełożyć do salaterek.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce i posypać mielonymi migdałami.
    Można również udekorować jogurtem naturalnym. 
     

Liczba porcji: 4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *