Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus czekoladowy

Składniki:
• 25 dag ciemnej twardej czekolady deserowej
• 3 jaja
• 2 – 3 dag cukru
• szklanka bitej śmietany

 

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru, a staną się puszyste i wyraźnie zbieleją.
Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą.
Mieszać, aż czekolada się roztopi, po czym zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi żółtkami.
Z białek ubić na parze sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać z bitą śmietaną.
Rozłożyć mus do pucharków, udekorować orzechami lub migdałami, wstawić na godzinę do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *