Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele zatopione w kaszy

Składniki:
  • 1 l mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6 moreli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu

    Sposób wykonania:

    Mleko z dodatkiem masła, cukru, cukru waniliowego i soli doprowadzić do wrzenia wówczas wsypać kasze i gotować jeszcze  około 12 minut.
    Po tym czasie przelać kasze do małych salaterek.
    Następnie 1 ½ szklanki zagotować razem z goździkami, cukrem i skórką z cytryny.
    Wówczas włożyć obrane i przekrojone na pół morele.
    Gotujemy do momentu , aż staną się szkliste po czym odsączyć je z syropu i ułożyć na kaszce.
    A z syropu wyjąć goździki  skórkę z cytryny a dodać sok z cytryny oraz miód.
    Wymieszać i polać deser przed podaniem.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *