Składniki:
- 1 szkl. miodu
- 150 g cukru
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 10 g sody oczyszczanej
- 1 szkl. maku
- łyżka skórki startej z cytryny
- łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlać 1 szklankę wody, dodać cukier oraz miód i zagotować na małym ogniu.
Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Następnie nie przerywając mieszania dodawać mąkę, cynamon, żółtka oraz skórkę z cytryny.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze przesiany mak i sodę.
Wyrobione ciasto owinąć lnianą ściereczką i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie przełożyć ciasto na blasze wysmarowaną tłuszczem.
Wierzch posmarować jajkiem po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Liczba porcji: 8