Ten przepis znalazłam gdzieś w internecie – lekko go zmieniłam i wyszły takie oto muffinki.
Składniki:
• herbata lipton mięta – piramidki 2 sztuki
• czekolada z mietowym nadzieniem 1 tabliczka
Suche:
• mąka 2,5 szklanki
• sól szczypta
• cukier puder 2/3 szklanki
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• skórka z cytryny z 1 owocu
Mokre:
• mleko 1 i 1/4 szklanki
• jajka 2 sztuki
• olej rożlinny 100 ml
• jogurt naturalny 3 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy mleko i zaparzamy w nim miętę. Studzimy. W jednej misce łączymy mokre składniki a w drugiej suche.Mokre wlewamy do suchych i mieszamy ale nie dość dokładnie – mają być grudki, możemy dla zwiększenia efektu dodać teraz barwnik spożywczy. Ale nie jest to konieczne. Ciasto nakładamy do papierowych papilotek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut w temp 180’C. Gdy muffinki się upieką na każdą z nich kładziemy po kostce miętowej czekolady i na chwilę wkładamy do piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Wyjmujemy i rozsmarowujemy ją łyżeczką po muffince.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa