Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynata do wieprzowiny Konrada

Tym razem przepis na marynatę, która idealnie sprawdzi się do mięs wieprzowych. Do jej wykonania potrzebujesz: czerwonego wina, oliwy z oliwek, czosnku, majeranku i tymianku. 
 

Składniki:

  • 3 kieliszki czerwonego wina
  • ½ szkl oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sosu worchestershire
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • spora garść suszonego majeranku
  • kilka gałek tymianku 
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu 
  • 2 łyżki octu winnego

Sposób wykonania:

  1. Do naczynia wlać wino oraz oliwę z oliwek.
    Wymieszać po czym dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i sos Worcester.
    Następnie wrzucić tymianek, majeranek, ziarenka pieprzu i liście laurowe.
    Całość przemieszać i dodać jeszcze ocet winny, sól oraz słodką paprykę.
    Dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą połączyły.
    Do tak przygotowanej marynaty wstawić mięso.
    Im dłużej mięso się będzie marynować tym lepiej. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *