Składniki:
- 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczyptą soli
- 2 szkl połówek malin z zalewy cukrowej
- łyżeczka skórki z cytryny
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- masło do formy
- bita śmietana
Sposób wykonania:
Do ryżu dodać skórkę z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
Następnie ryż układać na przemian razem z malinami odsączonymi zalewy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Wierzch wyrównać i skropić zalewą spod malin.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.