Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makarony włoskie

Ojczyzną makaronów są Włochy. Oto ich rodzaje i przeznaczenie. Jako że temat jest mi znany tylko z lektury informacji zawartych w Internecie będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sprostowania.

Anellini Występuje w 2 postaciach; sycylijskie anelini to niewielkie pierścienie o średnicy 5-8 mm, włoskie to mniejsze krążki. Większe anellini nadaje do sosów, mniejsze do zup.

Bucatini. Dosyć grube rurki długości 30 cm; bucatini pochodzą prawdopodobnie z Sycylii, ich szczuplejszą odmianą jest spaghetti. Podawać z sosem pomidorowym przyprawionym oregano, połamane na 2 cm kawałki mogą służyć jako dodatek do zup

Canneloni Są to rurki o średnicy 2-3 cm i długości 10 cm; mogą być gładkie lub prążkowane. Pdawać nadziewane z białym serem, szpinakiem lub mięsem i zapiekane w piekarniku z sosem beszamelowym, pomidorowym lub bez.

Apelli di angelo. Pochodzi z Toskanii, jest to cienki makaron zwijany w podłużne gniazda (tzw. anielskie włosy), możesz kupić go w wersji jajecznej oraz z dodatkiem barwników ze szpinaku lub pomidorów Podawać z lekkim sosem ze świeżych dojrzałych pomidorów z ziołami i oliwą z oliwek.

Capellini/wermiszel. Makaron w formie cienkich i długich nitek, pozwijanych w okrągłe gniazda, aby się nie łamały. Najlepiej smakuje z klarownymi zupami np. bulionem albo z lekkimi warzywnymi sosami, posypany parmezanem.

Conchigliette, conbchiglie, congchiglioni. Makaron w formie małych, średnich i dużych muszelek rowkowanych albo gładkich. Cochgliette używa się do zup, średnie conchiglie, do dań z fasolą i sosami z drobno pokrojonymi warzywami lub mięsem, duże conchiglioni nadziewa się mięsem, serami i zapieka 30 min (wcześniej ugotowane).

Creste di Galio. Inaczej grzebień koguta lub kolanka, poszczególne płatki mają ok. 3 cm długości, z jednej strony są lekko pofałdowane. Najlepiej smakuje z lekkimi sosami, na bazie masła lub oliwy, z ziołami, czosnkiem i pomidorami; kokardki są również dobrym dodatkiem do sałatek: najprostszy sposób to polanie świeżo ugotowanego makaronu oliwą z oliwek i posypanie startym parmezanem.

Fettucine. Jest to jajeczny makaron w formie długich i płaskich wstążek, szerokości 1 cm, niekiedy przyprawia się je i barwi pomidorami albo szpinakiem. Podawać z sosami śmietankowymi i serowymi; nadaje się znakomicie do zapiekanek; jada się go również z duszonym mięsem (po polsku).

 

Fussilii. Makaron w formie świderków, nazwa fussilli obejmuje wiele kształtów i wielkości np fusilli bucati to spiralnie skręcone spaghetti; często świderki zastępują w potrawach farfalle. Podawać do zup: np. pomidorowej, wiśniowej, rybnej, dobrze smakuje ze świeżymi owocami i śmietaną, dobry do sałatek np. ze szpinakiem, kurczakiem albo tuńczykiem.

Lasagne. Lasagne to płaty ciasta makaronowego szerokości 10-12 cm, często barwione szpinakiem. Ugotowane płaty umieszcza się warstwami w żaroodpornym naczyniu przekładając każdą z nich mielonym mięsem lub warzywami (np szpinakiem lub brokułami), z wierzchu zalewa się sosem beszamelowym posypuje serem i zapieka 25-30 minut w 180 i C.

Penne. Są to krótkie rurki, gładkie albo rowkowane, ścięte pod kątem ostrym. Podawać zasmażany z bekonem i selerem naciowym, nadaje się też do zawiesistych sosów mięsnych, które dobrze przylegają do ścianek.

Spaghetti. Występuje on w formie bardzo długich rurek lub nitek o różnych średnicach. Najlepiej smakuje z sosem bolognese, z oliwkami, anchois, parmezanem.

Jak włosi gotują makaron:

• w dużej ilości wody, każde pasmo makaronu musi się gotować równomiernie

• wrzucaj makaron do wrzącej,osolonej wody mieszaj, aby się nie posklejał

• nie łam długiego makaronu, uformuj wiązkę i stopniowo zanurzaj układając zwoje wzdłuż ścian garnka; mieszaj

• idealnie ugotowany makaron to taki, który po naciśnięciu paznokciem kciuka, stawia opór

Ściśle przestrzegaj czasu gotowania makaronu podanego na opakowaniach.

Napisano w oparciu o informacje zawarte na http://www.samozdrowie.pl.

9 comments for “Makarony włoskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *