Oto potrawa stworzona na potrzeby czystki lodówkowej. Bardzo smaczna, wręcz uzależniająca i przedziwaczona. Bardzo polecam.
Składniki:
- 20 dag baleronu lub ogonówki
- 10 dag(lub mniej) sera żółtego
- 12,5 dag sera białego(pół kostki)
- 25 dag makaronu penne(rurki)(pół paczki)
- 6 oliwek zielonych
- pomidory krojone z puszki
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Prolog.Mocno przysmażamy pokrojoną w koskę wędlinę(tak aby chrupała), -pomidory dusimy, na małym ogniu, by odparowała woda, -wstawiamy wodę na makaron.
Część I. Czekamy i mieszamy. Ser żółty trzemy na tarce. Oliwki kroimy na kawałeczki. Ser biały rozdrabniamy widelcem.
Część II. Solimy wodę na makaron. Wrzucamy makaron do wrzątku. Czekamy i mieszamy. Epilog. Odcedzamy makaron, hartujemy zimną wodą. Wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy chrupiącą wędlinę i mieszamy, dodajemy ser biały i mieszamy, sypiemy 1/3 łyżeczki pieprzu i mieszamy, odrobinę soli i mieszamy. Dodajemy żółty ser i mieszamy. Nakładamy na talerze. Dokoła talerza układamy kawałeczki oliwek. Polewamy czubek potrawy sosem. Spożywamy.
1 comment for “Makaron z serami”