Szybkie i smaczne danie z makaronu z dodatkiem orzechowego pesto. Lista zakupów: makaron, orzechy włoskie, czosnek, olej rzepakowy.
Składniki:
- ½ op. makaronu
- 130 g orzechów włoskich
- 10 łyżek oleju orzechowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie orzechy włoskie obrać z łupin i drobno posiekać.Przełożyć do moździerza.Dodać do nich posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić jeszcze starty parmezan i zalać całość olejem rzepakowym.Całość dokładnie utrzeć na gładkie, jednolite pesto.Gotowe doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z pesto orzechowym.
Liczba porcji: 4