Składniki:
- 1 opakowanie makaronu
- 1 pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ szklanki startego sera parmezanu
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą, skropić oliwą z oliwek. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bazylię i natkę pietruszki umyć, osączyć i drobniutko posiekać, zmiksować razem z czosnkiem, orzechami, parmezanem i oliwą, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgotować. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.