Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Majonez domowy krok po kroku

Chcę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami na temat wykonania domowego majonezu Żeby nauczyć się robić majonez potrzeba odrobinę chęci i cierpliwości Nie należy też zniechęcać się ewentualnymi początkowymi niepowodzeniami Jedno żółtko wbić do naczynia. Idealne jest naczynie stosunkowo wąskie i wysokie, o wyraźnie zaokrąglonym dnie, jednak na tyle duże, żeby dało się w nim umieścić końcówki miksera (na przykład naczynie do koktajli). Dodać szczyptę soli. Ucierać końcówkami do ubijania piany, wlewając w początkowej fazie jak najcieńszą strużkę oleju , na najwolniejszych obrotach (albo wręcz ręczną trzepaczką). Masa zacznie w widoczny sposób gęstnieć Gdy objętość wyniesie około pół filiżanki, można stopniowo zwiększać obroty i ilość wlewanego oleju. Gdy masa będzie już bardzo sztywna, tak, że zacznie się „kruszyć”, wbić kolejne żółtko, i tak dalej do uzyskania interesującej nas ilości majonezu. Następnie dodać ocet spirytusowy, odrobinę cukru lub miodu, dosolić. Rozrzedzić do odpowiadającej nam konsystencji dodając po łyżce wrzątku. uwagi końcowe – ocet można zastąpić innym kwasem, np z cytryny, kwaskiem cytrynowym – zamiast żółtka można użyć innego skoncentrowanego źródła białka np pasty sojowej, całych jajek – olej powinien mieć neutralny smak, toteż nie należy używać oliwy z pierwszego tłoczenia, chyba, że nam to odpowiada – znakomicie podnosi smak majonezu dodanie żółtka ugotowanego na twardo A co zrobić, jeśli w trakcie ubijania majonez się zwarzy albo nie chce gęstnieć? Bez stresu. W pierwszym stadium można próbować uratować majonez poprzez: dodanie octu, soli albo odrobiny wrzątku. Jeżeli to nie pomoże, należy zacząć jeszcze raz, wbijając nowe żółtko, a potem wkręcić nieudany majonez. Najczęściej przyczyną problemów z ubiciem majonezu są niezbyt świeże jajka, złej jakości olej, zbyt szybkie wlewanie oleju w początkowej fazie albo zbyt szybkie obroty miksera. Dlaczego więc zadawać sobie tyle trudu? 1. majonez domowy jest lepszy i zdrowszy niż sklepowy 2. w sumie robi się szybko i łatwo (około 15 minut), tylko początki są trudne 3.można go zrobić zawsze kiedy nam brakuje, na przykład tuż przed podaniem sałatki, kiedy właśnie zabrakło majonezu 4.nie do pogardzenia jest też aspekt ekonomiczny, litr domowego majonezu kosztuje mniej niż 4 zł.

1 comment for “Majonez domowy krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *