Składniki:
- ½ szkl. cukru
- 2 łyzki cukru pudru
- 2 łyżki liściastej herbaty
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- laska wanilii
- 4 jajka
- tarta czekolady
Sposób wykonania:
- Mleko z dodatkiem wanilii doprowadzić do wrzenia po czym zalać nim herbatę, odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
Po tym czasie przecedzić przez sito.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem z potem cały czas lekko ubijając dodać esencje z mleka i herbaty.
Nadal ubijać do zgestnienia ale nad garnkiem z gotująca się wodą po czym zdjąć z do ostygniecie.
Wówczas dodać białka ubite z cukrem oraz śmietankę, delikatnie połączyć.
Powstałą masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażalnika.
Przed podaniem polać czekoladą.