Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Listy

Świąteczny żurek Anny

Wypróbuj nasz przepis na znakomity świąteczny żurek. Idealny na stół Wigilijny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, zakwasu, czosnku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 350 ml zakwasu na żur
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ szkl słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki majeranku
  • cukier
  • sól 
  • pieprz

Uszka do barszczu Karoliny

Jeśli jest barszcz to muszą być i uszka. Podajemy dziś prosty przepis na ich wykonanie. Lista zakupów: suszone grzyby, mąka, jajko i cebula. 
 

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • ½  kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • wrzątek ile mąka zabierze
  • łyżka oleju

Zupa grzybowa na Wigilię przepisu Olgi

Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu najbardziej popularna zupa na Wigilię. Dlatego my dziś podajemy na nią przepis. Lista zakupów: suszone grzyby, cebula, śmietana, ziele angielskie. 
 

Składniki:

  • kość na wywar
  • 3 garści suszonych grzybów
  • ½  cebuli
  • 4 łyżki śmietany
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sol
  • pieprz 

Pieczone świąteczne jabłka Haliny

Przepięknie pachnące korzenne jabłka. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, płatków migdałowych, goździków i przyprawy korzennej. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 50 g masła niesolonego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 goździki
  • 100 g cukru 
  • 75 g rodzynek
  • przyprawa korzenna
  • 2 łyżki brandy 
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ pomarańczy 

Wigilijny barszcz czerwony Judyty

Jak święta to barszcz czerwony, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, pietruszki, marchewki oraz suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/4 selera 
  • 1 cebula 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • łyżeczka majeranku 
  • garść suszonych grzybów 
  • 2 l wody 
  • sól