Składniki:
- 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
- kiść białych winogron
- ¾ szkl. mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 5 białek
- ½ szkl. cukru pudru
- masło do formy
Sposób wykonania:
- Do ostygniętego ryżu dodać żółtka, mleko, cukier puder i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Ułożyć na nim winogrona i przykryć reszta masy ryżowej.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 25 minut.
W między czasie białka ubić razem z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Po 20 minutach rozłoży ją na wierzchu zapiekanki i ponownie wstawić do piekarnika z temperaturą 100 stopni i piec aż piana się zarumieni.