Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 4/5 kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 szkl. zmielonych biszkoptów
- ½ l truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
- Mąkę razem z masłem, żółtkiem, cukrem i szczypta soli dokładnie wyrobić po czym uformować w kulę, którą owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Posypać ciasto przetartymi biszkoptami i rozłożyć warstwę truskawek.
Posypać je obficie cukrem i przykryć reszta ciasta starego na tarce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.