Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche z rabarbarem i orzechami

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 4/5 kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • Skórka starta z całej cytryny
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • filiżanka orzechów
  • marmolada z rabarbaru
  • tłuszcz do posmarowania formy

 

 

Sposób wykonania:

  1. Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać cukier, żółtka oraz skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wyrobić po czym powstałe ciasto owinąć w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć ciastem dno formy wysmarowanej tłuszczem.
    Nakłuwamy go w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto posmarować marmoladą i wyłożyć warstwę białek ubitych na sztywno z dodatkiem cukru.
    Wierzch posypać jeszcze orzechami i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika aby piana lekko się przyrumieniła.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *