Składniki:
- 250 g mąki
- 80 g masła
- 1 kg cebuli
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 400 g wędzonego boczku
- 1 łyżka mąki
- 300 ml śmietany
- 3 jajka
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać żółtko, szczyptę soli oraz wody i całość dokładnie zagnieść.
Owinąć ciasto w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebule ora czosnek i całość rumienimy, wówczas dodać jeszcze łyżek mąki, wymieszać i przesmażyć.
Następnie jajka, żółtka, musztardę, śmietanę oraz przyprawy dokładnie wymieszać i wlać do cebuli.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno i boku formy.
Rozłożyć na nim cebulową masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.