Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche z cebulową masą

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać żółtko, szczyptę soli oraz wody i całość dokładnie zagnieść.
    Owinąć ciasto w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    W między czasie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebule ora czosnek i całość rumienimy, wówczas dodać jeszcze łyżek mąki, wymieszać i przesmażyć.
    Następnie jajka, żółtka, musztardę, śmietanę oraz przyprawy dokładnie wymieszać i wlać do cebuli.
    Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno i boku formy.
    Rozłożyć na nim cebulową masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *