Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 4/5 kostki masła
- ½ szkl. cukru pudru
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- Skórka starta z całej cytryny
- 5 białek
- 1 szkl. cukru pudru
- filiżanka płatków migdałowych
- marmolada jabłkowa
- cynamon
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób wykonania:
- Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać cukier, żółtka oraz skórkę z cytryny.
Całość dokładnie wyrobić po czym powstałe ciasto owinąć w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć ciastem dno formy wysmarowanej tłuszczem.
Nakłuwamy go w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto posmarować marmoladą, posypać cynamonem i wyłożyć warstwę białek ubitych na sztywno z dodatkiem cukru.
Wierzch posypać jeszcze migdałami i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika aby piana lekko się przyrumieniła.