Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- kostka masła
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
- kilka łyżek dżemu morelowego
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- łyżeczka cukru pudru
- zagęstnik
- 3 szkl. borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
Mąkę razem żółtkami , cukrem oraz masłem dokładnie wyrobić po czym uformować z ciasta kulę, która owinąć folią aluminiową.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem.
Nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
Po tym czasie posmarować ciasto dżemem i wyłożyć gruba warstwę ubitej śmietany z dodatkiem zagęstnika.
W śmietanę wbić borówki amerykańskie.