Składniki:
- 15 dag mąki
- ½ kostki masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 surowe żółtko
- 10 dag cukru pudru
- łyżka gorącej wody
- łyżka soku malinowego
Sposób wykonania:
Schłodzone masło dodać do maki wyspanej na stolnicy i całość dokładnie posiekać.
Dodać cukier puder oraz żółtka i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Owinąć je w lnianą ściereczkę i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i foremkami wyciąć ciasteczka.
Ułożyć je na blasze wysmarowanym masłem.
Wierzch ciasteczek posmarować jeszcze białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec na jasnozłoty kolor.
W między czasie cukier puder utrzeć razem z ciepłą woda i sokiem malinowym.
Po upieczeni posmarować ciastka lukrem.