Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ kg cukru
- ½ kg masła
- 8 jajek
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka rumu
- sok z ½ cytryny
- bułka tarta i tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Masło z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę.
Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo całe jajka, oliwę oraz obie mąki przesiane wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki zaczną się łączyć dodo dać jeszcze spirytus, rum i sok z cytryny.
Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Wierzch przykryć pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około godzinę.