Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka Danuty

 

Składniki:

 

  • ½ kg mąki
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ kg cukru
  • ½ kg masła
  • 8 jajek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżeczka rumu
  • sok z ½ cytryny
  • bułka tarta i tłuszcz do formy

Sposób wykonania:
Masło z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę.
Następnie nie przerywając  ucierania dodawać stopniowo całe jajka, oliwę oraz obie mąki przesiane wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki zaczną się łączyć dodo dać jeszcze spirytus, rum i sok z cytryny.
Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Wierzch przykryć pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *