Ciasto:
- mąka 12 dkg
- masło 6 dkg
- cukier puder 4 dkg
- żółtka 2 szt
Krem:
- masło 4 dkg
- mąka 5 dkg
- cukier
- mleko 1 szkl
- jajka 2 szt
Robimy ciasto
Masło z mąką siekamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta zużywamy na wylepienie ośmiu foremek do babeczek . Z mąki i masła robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją mlekiem. Mieszając zagotować. Krem nakładamy do foremek do ¾ wysokości.
Pieczemy na złoty kolor około 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu udekorować owocami.
Takie babeczki wymagają troszeczkę pracy ale ich smak Wam to wynagrodzi
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa