Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w chrupiącym cieście

Zastanawiasz się co przygotować z krewetek. Proponujemy przepis na pyszny chrupiące krewetki smażone w cieście. Do wykonania ciasta potrzebujesz: mąki, mleka, białka i odrobiny oliwy.   

Składniki:

  • 300 g krewetek
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 1 łyżka oliwy
  • 125 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 białka
  • 1 cytryna
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i odstawić na chwilę.
    W między czasie przygotować ciasto.
    Do miski wlać mleko.
    Wsypać do niego mąkę oraz dodać oliwę i sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła i ciasto było puszyste.
    Zanurzać w nim krewetki po czym kłaść na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
    Smażyć na złoto ze wszystkich stron.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *