Zastanawiasz się co przygotować z krewetek. Proponujemy przepis na pyszny chrupiące krewetki smażone w cieście. Do wykonania ciasta potrzebujesz: mąki, mleka, białka i odrobiny oliwy.
Składniki:
- 300 g krewetek
- olej do smażenia
Ciasto:
- 1 łyżka oliwy
- 125 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 białka
- 1 cytryna
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- Krewetki dokładnie oczyścić i odstawić na chwilę.
W między czasie przygotować ciasto.
Do miski wlać mleko.
Wsypać do niego mąkę oraz dodać oliwę i sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła i ciasto było puszyste.
Zanurzać w nim krewetki po czym kłaść na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5