Składniki:
- 25 dkg makaronu kolanka (pipe)
- 1 pomarańcza
- 1 brzoskwinia, może być z puszki
- 1 jabłko
- 2 kolorowe papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wiodą, obsączyć na durszlaku, wymieszać z 1 łyżką oliwy. Przygotować sos, oliwę, ocet winny, posiekaną miętę i drobniutko pokrojony czosnek wymieszać, przyprawić solą i papryką. Owoce i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać przygotowanym sosem.