Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 0,5 l bulionu
- 100 ml śmietanki 36%
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- ser do dekoracji

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i lekko zeszklić.Wówczas wrzucić liście szpinaku i razem przesmażyć.Następnie zalać całość bulionem.Dodać sok z cytryny i gałkę muszkatołowa do smaku.Gotować około 20 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietankę i dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać wiórkami sera.
Liczba porcji: 4