I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem w roli głównej szpinak. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szpinaku, cebuli, czosnku i bulionu.
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 40 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 3 szkl bulionu
- 180 ml śmietany
- grzanki do podania
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule drobno posiekać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Razem wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Razem lekko zeszklić po czym wrzucić szpinak.Trzymać na ogniu, aż szpinak się przesmażyć.Wówczas zalać całość bulionem.Dodać jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać grzankami.
Liczba porcji: 4