Pyszny i mocno gęsty krem z kukurydzy. Aby go przyrządzić będziesz potrzebować: kukurydzy z puszki, bulionu, masła i śmietanki kremówki.
Składniki:
- 1 l bulionu
- 400 g kukurydzy z puszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bulion przelać do garnka i zagotować na małym ogniu.Wówczas dodać do niego kukurydze razem z zalewą.Odłożyć odrobinę ziarenek do dekoracji.Trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zmiksować na gładki krem.Wówczas dodać do niego masło oraz mąkę wymieszana ze śmietanką.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem podgrzać na małym ogniu, ale już nie gotować.Dodać jeszcze wcześniej odłożoną kukurydzę.
Liczba porcji: 4