Tym razem przepis na aksamitny krem pomidorowy przepisu Izy. Do jego wykonania będziesz potrzebować: pomidorów, soku pomidorowego, mleczka koksowego oraz przypraw.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml soku pomidorowego
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek i lekko przesmażyć.Następnie dodać pomidory z puszki.Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym wlać sok pomidorowy.Gotować na małym ogniu około 15-20 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Wlać mleczko koksowe i zmiksować całość do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz imbirem.
Liczba porcji: 4