Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z ryżem Beaty

Znakomite przepisy na pyszne obiady. Dziś przepis na kotlety z dodatkiem ryżu. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, ryżu, cebuli. 
 

Składniki:

  • ½  kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajo
  • 50 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie do mielonego mięsa wbić jajko.
    Wrzucić obraną, drobno posiekaną cebulę.
    Dodać musztardę oraz słodką i ostrą paprykę.
    Ugotowany ryż odcedzić, a gdy ostygnie dodać do mięsa.
    Całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z gotowej formować owalne kotleciki.
    Obtoczyć je w bułce tartej.
    Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *