Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 łyżka mąki
- 1duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- olej
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób wykonania:
- Kotlety lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą oaz mąką po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas wyjąć je z patelni a wrzucić na nią masło.
Gdy się rozgrzeje dodać posiekaną cebulę, zeszklić.
Następnie dodać przecier pomidorowy, paprykę oraz śmietanę.
Całość wymieszać i wrzucić jeszcze posiekany czosnek.
Doprowadzić do wrzenia i odparować aby sos się zagęścił.
Na koniec doprawić do smaku.
Włożyć kotlety i podgrzać.
Liczba porcji: 4