Tradycyjne polskie przetwory. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Konfitura truskawkowa Jowity. Składniki przepisu: truskawki, sok z cytryny oraz cukier.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- środek żelujący na 1 kg owoców
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szkl cukru
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki.Następnie zasypać jeszcze połowa cukru oraz środkiem żelującym.Odstawić na około 1 godzinę.Po tym czasie przełożyć je do rondelka.Dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny.Nie przerywając mieszania trzymać na ogniu około 10 minut.Po tym czasie przełożyć konfiturę do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcicie i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: 4