Składniki:
- 1 kisiel o smaku wiśniowym
- 2szklanki mąki pszennej (ok. 40 dag)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kisiel, a do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną. Podłużną formę keksową posmarować tłuszczem, posypać bułką i do formy wlać ciasto ciemne, białe a na koniec różowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50min w temp. 180*C. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Babka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter