Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa babka Wioli

 Składniki:

  • 1 kisiel o smaku wiśniowym
  • 2szklanki mąki pszennej (ok. 40 dag)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kisiel, a do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną. Podłużną formę keksową posmarować tłuszczem, posypać bułką i do formy wlać ciasto ciemne, białe a na koniec różowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50min w temp. 180*C. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Babka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *