Składniki:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- tłuszcz do posmarowania formy
Lukier:
- 10 dag cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Budyń wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo mąkę i mleko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 3/4 ciasta przełożyć do formy, pozostałe połączyć z kakao, wylać na wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 50 min. w 180*C. Połączyć składniki lukru. Gorącą babkę polukrować.
Przepis nadesłany na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter