Składniki:
• 250g maki pszennej
• 250g masła roślinnego lub margaryny
• 4-5 łyżek cukru-pudru
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• zapach rumowy lub arakowy
• Polewa:
• 1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki
• 30g masła lub margaryny
• 4 łyżki cukru
• 1/2 – 1lyzki kakao
Wykonanie:
Masło ucierać z mąka, zapachem i rozpuszczona kawa, aż uzyska się gładkie ciasto. Wygodnie jest ucierać mikserem. Zapełniamy szpryce ciastem i wyciskamy ciasto (2x na jedno ciasteczko).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C – 200°C), ok. 20 min. Nie za bardzo przypiec, bo nabiorą trochę gorzkiego smaku. Ciasteczka pozostawić, żeby wystygły, w tym czasie przygotowujemy polewę.
Masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym gazie. Gdy się rozpuści, dodajemy resztę składników.
Mieszając, gotujemy tak długo aż uzyska się jednolita masę. Pozostawiamy polewę do ostygnięcia.
Ciasteczka przewracamy spodami do góry i nakładamy przestudzona, ale jeszcze płynną polewę.
Nie za dużo, polewa powinna pozostać z 1/2 cm od krawędzi. Zlepiamy dwa ciasteczka razem. Ostrożnie, nie za mocno przyciskać, ciasteczka są bardzo kruche. Reszta polewy dekorujemy wierzch.