Przepis na klasyczne, tradycyjne kluski śląskie. Wypróbuj nasz przepis. Do wykonania klusek potrzebujesz: ziemniaków, żółtek oraz mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 żółtka
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- sól
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać po czym wrzucić je do garnka i zalać wodą.Dodać szczyptę soli i ugotować.Wówczas je odcedzić i przecisnąć przez praskę.Przełożyć masę do miski.Dodać do niej żółtka oraz mąkę ziemniaczaną.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Z powstałej ziemniaczanej masy formować małe kuleczki.W każdej kulce zrobić placem małe wgłębienie.Gotowe kluski gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Liczba porcji: 4