Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski śląskie Eweliny

Przepis na klasyczne, tradycyjne kluski śląskie. Wypróbuj nasz przepis. Do wykonania klusek potrzebujesz: ziemniaków, żółtek oraz mąki ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 żółtka
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej 
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać po czym wrzucić je do garnka i zalać wodą.
    Dodać szczyptę soli i ugotować.
    Wówczas je odcedzić i przecisnąć przez praskę.
    Przełożyć masę do miski.
    Dodać do niej żółtka oraz mąkę ziemniaczaną.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. 
    Z powstałej ziemniaczanej masy formować małe kuleczki.
    W każdej kulce zrobić placem małe wgłębienie. 
    Gotowe kluski gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *