Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karczochy przepisu Waldka

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na karczochy. Do wykonania tego przepisu oprócz karczochów potrzebujesz: czosnku, oliwy z oliwek, bulionu i soku cytryny.   
 

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ szkl bulionu 
  • sok z cytryny
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karczochy dokładnie oczyścić, odrywając ich zdrewniałe zewnętrzne liście. 
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny.
    Obrany czosnek przecinać przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwa z oliwek.
    Gdy lekko się zeszkli dorzucić kawałki karczocha.
    Polać całość bulionem i trzymać na ogniu około 20 minut.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekana natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *