Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jak pokochać zieloną herbatę

Ostatnio media są pełne informacji o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty – zawartości antyoksydantów, właściwościach zmniejszających ryzyko wystąpienia raka , wzmacniania układu odpornościowego…

Pokochaj: zielona herbata
Niestety nie każdemu zielona herbata smakuje
jak to zmienić dowiesz się z niniejszego artykułu.

Większość problemów powoduje złe parzenie herbaty – oto kilka rad jak to robić poprawnie:

Woda: świeża, zimna i filtrowana
Nigdy nie używaj bezpośrednio chlorowanej wody! Woda, a właściwie jej jakość będzie głównych czynnikiem jakości naparu jaki przygotujesz. Jeśli w miejscu w którym mieszkasz woda nie jest zbyt dobra użyj fitru do wody (np. Brita lub podobnego), odnosi się to tez do twardej wody, ostatecznie możesz kupić wodę źródlaną …

Nie używaj bezpośrednio wrzątku
Pozwól aby woda po zagotowaniu wystygła odrobinę – im gorętsza woda tym większa będzie zawartość w wywarze tanin a co za tym idzie herbata będzie bardziej gorzkawa w smaku.
Pozwól wodzie ostygnąć przez 5 do 10 min, dopiero później ją zalej.

Nie parz zbyt długo
Czas parzenia też ma wpływ na jakość i smak herbaty zaleca się około2-3 minut dla chińskich herbat (1-2 dla japońskich – które są mocniejsze) – aby ten proces można było kontrolować – lepiej zaopatrzyć się w sitko do parzenia herbaty – dowolnego Tylku jeśli tylko spełnia swoją funkcje – będzie dobre.
No i oczywiście najlepszy efekt otrzyma się w dzbanku… ot taka odrobina należytego snobizmu, a właściwie to tylko wypleniona przez torebki i inne takie wynalazki dobra praktyka.

A na koniec co najważniejsze
Zawsze używaj herbaty liściastej – ta w torebkach to herbata niższej jakości (z reguły)- ta liściasta na pewno pozwoli uzyskać „lepsza filiżankę”.
Co do słodzenia teoretycznie zielonej herbaty się nie słodzi, ale jeśli już słodzimy (nie ma tym nic złego) to użyj cukru – słodziki wszelkiej maści tylko psują smak – jeśli nie chcesz używać cukru pij „gorzką” .

Spróbuj różnych mieszanek
Zielona herbata świetnie łączy się na przykład z kwiatami jaśminu, mieszkanki rozmaitej maści można kupić w sklepach typu Five O’Clock, polecam równie bodajże „Mystic Nepal” Liptona z kwiatami jaśminu i odrobiną imbiru.

Życzę Państwu miłej popołudniowej harbatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *