Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina w sosie z czerwonego wina

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego bez kości
  • 3 dag orzeszków piniowych
  • 4 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 2 cebule
  • 4 suszone figi
  • 200 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie posiekane orzeszki uprażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać pokrojone orzeszki, skórkę z cytryny, posiekany czosnek oraz zioła.
    Całość dokładnie wymieszać, powstałym farszem nadziać udziec, zwinąć i obwiązać nitką.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekać ok. 20 min.
    W między czasie figi oraz cebule posiekać i ułożyć wokół mięsa, wlać jeszcze wino oraz bulion i piec jeszcze 60 min, zmniejszając płomień.
    Po tym czasie pieczeń wyjąć, a sos zmiksować, doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *