Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka zapiekane w cieście

Składniki:

  • 6 jabłek
  • sok z cytryny
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • tyle mąki ile ważą 4 jajka
  • tyle cukru ile ważą jajka
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokroić w plastry, które skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym posypać je cukrem i trzymać na małym ogniu do utworzenia się karmelu.
    W miedzy czasie jajka z dodatkiem cukru i soli ubić po czym dodać masło, skórkę z cytryny oraz make.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Natomiast jabłka rozłożyć na dnie naczynia i zalać je ciastem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *