Składniki:
- 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu
- 2 filiżanki sparzonych migdałów
- 10 jabłek
- 4 brzoskwinie
- 3 żółtka
- ½ szkl. cukru pudru
- 3 białka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- masło
- 3 łyżki pokruszonych biszkoptów
Sposób wykonania:
- Do ryżu dodać posiekane migdały, wymieszać.
Następnie formę wymieszać masłem i wysypać biszkoptami po czym rozłożyć połową ryżu.
Obrane jabłka pokroić na kawałki i rozłożyć na ryżu i polać je brzoskwiniami przetartymi przez sito.
Przykryć pozostałym ryżem.
Następnie żółtka z dodatkiem cukru pudru utrzeć a białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Razem wymieszać i wylać na ryż.
Całość posypać jeszcze cukrem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.