Składniki:
- 1 szkl. ryżu
- 4 banany
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szkl. mleka
- ½ szkl. słodkiej śmietanki
- kwaśna śmietana
- rodzynki
Sposób wykonania:
- Ryż lekko obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym zalać go mlekiem.
Dodać jeszcze cukier i cukier waniliowy.
Trzymać na małym ogniu aż ryż wchłonie całe mleko.
Wówczas zdjąć z ognia i dodać podgrzaną śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
W między czasie obrane i pokrojone banany obsmażyć na oliwie i dodać je do ryżu.
Doprawić do smaku cynamonem i posypać rodzynkami.