Składniki:
6 białek
1 niepełna szklanka cukru
15 dag suchego maku
15 dag wiórków kokosowych
Masa:
0.5 litra mleka
2 budynie śmietankowe w proszku
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Dekoracja:
4 opakowania delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe
wydrylowanie wiśnie z kompotu
spirytus do skropienia delicji
Sposób przyrządzenia:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy mak i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i wykładamy ciasto na blachę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni C i pieczemy ciasto około 45 minut. Robimy masę z proszku mleka, cukru, żółtek. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy i nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy masę, na niej układamy delicje biszkoptami do góry. Skrapiamy spirytusem i układamy na nich wiśnie a następnie całość zalewamy galaretką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa